Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Les 7 cartes de Pau Casals a Jaume Creus

En aquest apartat podem veure 7 cartes, 2 targetes i una felicitació que Pau Casals va enviar a Jaume Creus. En canvi, només es conserva la còpia d’una carta que Jaume Creus va enviar a Pau Casals.

 
De les 7 cartes de Pau Casals, tres són del 1945, dues del 1947 i dues del 1948. Una targeta és una felicitació del nou any i està escrita el 1948 i l’altra no té data. Finalment, hi ha una tarja impresa, de l’any 1966, en què Pau Casals agraeix la felicitació que va rebre de Jaume Creus amb motiu del seu 90è aniversari
 
Les cartes de Pau Casals mostren l’alegria per la victòria dels aliats a la segona guerra mundial i l’esperança de poder retornar a casa que comporta aquest fet per als exiliats catalans: “La nostra alegria és gran –escrivia el maig del 1945-. Ara, que aviat ens deixin tornar a casa. Suposo que a San Francisco[1] s’ocupen de nosaltres. Si no fos així, quina decepció la nostra i quina injustícia”. I el 1948 encara animava a Jaume Creus amb aquestes paraules: “Que la seva salut sigui bona. Cal que, quan anirem a casa, ens presentem de manera a no fer llàstima a ningú. Molts s’alegrarien de veure’ns vells i malmesos”.
 
Tanmateix, les potències aliades mantindrien Franco i nombrosos catalans exiliats, entre els quals Pau Casals, moririen a l’exili. Jaume Creus, que s’havia exiliat també el 1939, va tornar a Catalunya el 1949.
 
 
Reproducció de les cartes i la corresponent transcripció íntegra.
Les frases més significatives de les cartes de Pau Casals. 
D'on han sorgit aquests documents?
 


[1]Es refereix a la Conferència de San Francisco que es va celebrar entre el 15 d’abril i el 26 de juny de 1945 i que va donar lloc al naixement de l’ONU, formada per 46 estats fundacionals.