Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

2 cartes inèdites del doctor Josep Trueta, del 1945

En aquest apartat us oferim 2 cartes inèdites del doctor Josep Trueta adreçades a Jaume Creus i Ventura, que van ser escrites el gener i l’octubre de 1945, respectivament.

 

Amb el Consell Nacional de Catalunya “podem actuar com a ciutadans d’un poble”

Cal destacar que a les dues cartes hi té força protagonisme la figura del polític Carles Pi i Sunyer. Quan Trueta envia la primera carta, el gener del 1945, falten 4 mesos per la victòria de les potències aliades a la Segona Guerra Mundial. Carles Pi i Sunyer i el doctor Trueta formen part del Consell Nacional de Catalunya, el primer com a president i el segon com a vocal (Batista i Roca n’és el secretari).

Aquest Consell continuava la tasca de l’organisme que amb el mateix nom havia creat Lluís Companys a França, el 1939. Trueta en aquesta carta afirma que el Consell és “un bon element per mitjà del qual podem actuar com a ciutadans d’un poble” i elogia “el sentit de dignitat nacional i de clarividència” de Carles Pi i Sunyer, que “rebutjà allunyar-se de Londres quan tan fàcil l’hi era de fer-ho, en les hores tràgiques de 1940. Amb la seva actitud de fermesa i moderació ha conseguit que al volt seu es montés l’organització coneguda amb el nom de “Consell Nacional Català” on, apart de quatre companys que també ens quedarem ací, s’hi ha relligat totes les “Comunitats” de catalans d’Amèrica i els partits polítics que tenen la seu a Amèrica, com els socialistes, l’Esquerra, Acció Catalana, Estat Català i -fins ara- el moviment nacional català residenciat a Catalunya, el Front Nacional”.

 

“[La composició del govern] a mi, personalment, m’ha fet molt de mal”

Quan envia la segona carta, a l’octubre del mateix 1945, el Consell de Londres ja no existeix. Pi i Sunyer l’acabava de dissoldre en formar-se, el setembre anterior, el primer i únic govern de la Generalitat a l’exili, presidit per Josep Irla.

La composició d’aquest govern i la decisió de Pi i Sunyer de dissoldre el Consell van ser molt criticades per Josep Trueta (que havia proposat a Pi la creació d’un “Directori Nacional”), tot i que ambdós van mantenir una estreta amistat tota la vida. Trueta, en aquesta carta inèdita, expressa així la seva decepció: “la solució (?) de la crisi política catalana ens ha fet un mal tan gran que temo no puguem ja rescabalar-nos. Aquest govern no representa gairebé ningú, a part de qui ara no  hauria de representar-nos. Els meus amics ací s’han mostrat estorats i a mi, personalment, m’ha fet molt de mal, tant més que vareix ésser jo el responsable de que es donguessin facilitats a Pi pel seu viatge[1]. I encara afirma: “Quan la defensa de la vida Occidental és encarregada a tot arreu als socialistes democràtics nacionals, nosaltres els hi barrem el pas amb una maniobra de les que ens han llençat pel món sense prestigi”. Trueta, en les seves memòries, explica llargament les raons de la seva oposició a aquest govern.[2]

D’altra banda, les cartes evidencien la catalanitat de Trueta: “M’en vareix anar voluntàriament de casa a propagar pel món el que som nosaltres. Sóc independent i no estic lligat per cap passat, més que pels lligams de la fidelitat nacional”.

 

Les 2 cartes de Josep Trueta a Jaume Creus i la corresponent transcripció íntegra
Les frases més significatives de les cartes de Josep Trueta
D’on han sorgit aquests documents?

  


 

[1] Josep Trueta explica a les seves memòries que va haver de fer diveses gestions perquè les autoritats londinenques permetessin a Carles Pi i Sunyer viatjar a París. 

[2] Josep Trueta. Memòries. Fragments d’una vida. Edicions 62. Barcelona, 1978,