Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Correspondència amb Miquel Guinart

El fons documental recuperat inclou tres cartes creuades entre Jaume Creus i el periodista i polític Miquel Guinart, exiliat a Montpeller. Datada entre maig i juliol de 1942, en plena Segona Guerra Mundial, la correspondència tracta, entre altres temes, de les gestions per aconseguir que embarquin a Mèxic dos cosins de Jaume Creus, amb les respectives famílies. Les missives mostren la voluntat de Guinart i Creus de romandre a França, prop de Catalunya, malgrat les incerteses que planteja la guerra europea. En paraules de Miquel Guinart, “uns instints sentimentals molt forts m’obliguen a quedar-me aquí, vora de la Pàtria i vora dels meus que esperen, per ara en va, el meu retorn i als quals sé que proporcionaria un profund disgust si els anunciés el meu trasllat a Mèxic.
Que la sort ens acompanyi i que la nostra fe en la justícia ens demostri, ben aviat, que encara n'hi ha, us desitja de tot cor el vostre amic”.
I Jaume Creus li respon que els seus familiars no paren de dir-li que marxi a Amèrica, "però jo dic que de moment no m'embarco. I, esperem allò que dieu vós, "que la sort ens acompanyi".

1ª carta de Jaume Creus a Miquel Guinart (1/5/1942)
 

Transcripció de la carta

Carta de Miquel Guinart a Jaume Creus (24/7/1942)
   

Transcripció de la carta

2ª carta de Jaume Creus a Miquel Guinart (29/7/1942)
 

Transcripció de la carta