Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Una carta inèdita de Pompeu Fabra i 3 fotografies també inèdites de l’homenatge que se li tributà a l’exili

Us oferim una carta inèdita de Pompeu Fabra i 3 fotografies també inèdites (si bé de poca qualitat) de l’homenatge que se li tributà a Prada del Conflent el febrer de 1948.

La carta de Pompeu Fabra és un escrit d’agraïment a Jaume Creus per haver-li enviat unes fotografies de l’homenatge que se li oferí a Prada del Conflent el febrer de 1948. Després d’agrair-li la tramesa, Fabra li fa saber que “un nombre considerable de compatriotes residents a Catalunya han volgut associar-se al meu homenatge fent-me arribar a mans un àlbum bellament relligat que conté, ultra una endreça cordialíssima, més de mig miler de signatures recollides en la clandestinitat (membres de l’Institut, professors, escriptors, artistes, estudiants –nois i noies...)”. 

L’homenatge a Pompeu Fabra va tenir lloc el febrer de 1948, amb motiu del 80è aniversari del mestre i quan feia 9 anys que s’havia hagut d’exiliar. L’organitzà el Comitè de Cultura Catalana, el secretari del qual era Eugeni Xammar i estava sota el patronatge d’un Comitè Nacional d’Honor presidit per Josep Irla, president de la Generalitat de Catalunya a l’exili. Hi participaren, a més del president Irla i Eugeni Xammar, Ventura Gassol, Josep Tarradellas, Martí Barrera, Pau Casals, Antoni Rovira i Virgili, Josep Carner i Joan Alavedra, entre molts altres polítics i intel·lectuals.

L’homenatge va consistir en una conferència de Josep Carner, el lliurament d’una medalla d’or amb l’efígie de Pompeu Fabra, obra de l’escultor Joan Rebull, i un sopar a l’hotel de Prada que aplegà unes dues-centes persones. 

Un dels moments més emotius de l’acte el va protagonitzar Pau Casals. Eugeni Xammar en les seves memòries recorda que Casals “a l’hora dels discursos va dir que ell no parlaria personalment però que faria parlar el que era el seu intèrpret natural, i amb el violoncel va interpretar un parell de peces de Joan Sebastià Bach i El cant dels ocells”.

Pompeu Fabra moriria a Prada al cap d’uns mesos, concretament el dia de Nadal de 1948.

 

La carta de Pompeu Fabra a Jaume Creus i la seva transcripció. 
Imatges de l’homenatge.
D’on han sorgit aquests documents?