Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Transcripció carta Trueta

<-- Tornar a "Les 2 cartes de Josep Trueta a Jaume Creus"

From Dr. J. Trueta

Telephone 61178

OVERMEAD

Jack Straw’s Lane

Headington Hill

Oxford

22 d’Octubre de 1945.

 

Estimat amic Creus.

Estic esperant noves del vostre cosí Martí; tan aviat m’arribin us donaré compte del seu estat. Té l’Elies –fill de l’Apa- que és molt considerat ací, com a metge. Penso que no li mancarà res.

El que en demaneu sobre Pi[1], preferiria no tenir que escriure-vos-ho. Sis anys de convivència estreta, perills i angoixes passats junts m’han fet aprendre a apreciar-lo. Però, com vós dieu, té una tara de caràcter que és prou coneguda dels seus antics companys i que suara han explotat, no pas en benefici de Catalunya sinó d’ells mateixos. Si bé Pi pot tenir un cert complexe  davant d’aquells senyors, jo no el sento pas. M’en vareix anar voluntàriament de casa a propagar pel món el que som nosaltres. Sóc independent i no estic lligat per cap passat, més que pels lligams de la fidelitat nacional. Per això –vivint com visc ben assabentat de com pensen ací- us dic que la solució (?) de la crisi política catalana ens ha fet un mal tan gran que temo no puguem ja rescabalar-nos. Aquest govern no representa gairebé ningú, a part de qui ara no  hauria de representar-nos. Els meus amics ací s’han mostrat estorats i a mi, personalment, m’ha fet molt de mal, tant més que vareix ésser jo el responsable de que es donguessin facilitats a Pi pel seu viatge.

Els dirigents de l’Esquerra, que ja pensen de no assabentar-se, es veu que encara han empitjorat. Quan la defensa de la vida Occidental és encarregada a tot arreu als socialistes democràtics nacionals, nosaltres els hi barrem el pas amb una maniobra de les que ens han llençat pel món sense prestigi.

Què hi farem vós i jo!

Amb una abraçada

Trueta

 

 


 

[1] Carles Pi i Sunyer