La repressió franquista a Manresa
en la veu de les víctimes

Garriga Boneri, Alfons

Fotografia d’Alfons Garriga Boneri, l’any 1919, quan tenia 22 anys. (Col·lecció familiar).
El matrimoni Alfons Garriga i Pepita Manubens. (Col·lecció familiar).
Primera comunió de Maria Garriga Manubens, filla d’Alfons Garriga i Pepita Manubens. Dreta, al mig, Àngela Serra, la sogra d’Alfons Garriga. Al costat de la Maria, la seva germana Angelina.
Fotografies on apareix Alfons Garriga amb d’altres persones. A la primera el podem veure assegut (és el tercer per la dreta). A la segona foto és el sisè de les persones que estan dretes. A la fotografia del cotxe és el del mig. (Col·lecció familiar).
 
 
Fotografies d’Alfons Garriga i Pepita Manubens (Col·lecció familiar).
 
Alfons Garriga (a l’esquerra), a la platja de Palamós, la seva població d’origen (Col·lecció familiar).
Una altra instantània d'Alfons Garriga Boneri. (Col·lecció familiar).
9-3-1943: Cèdula personal d’Alfons Garriga Boneri. (Col·lecció familiar).
Alfons-garriga-fitxa Any 1936: fitxa d’Alfons Garriga Boneri com a membre l’Associació de Dependents del Comerç i de la Indústria de Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages).
Cartes d’Alfons Garriga a la seva esposa escrites des de la presó, on explica que “somos muy bien tratados”, però expressa la seva preocupació per la tardança en què arriben la correspondència i el seu neguit per aconseguir els avals necessaris que li permetin sortir de la presó. (Col·lecció familiar)
 
 
Carta de Pepita Manubens al seu espòs, Alfons Garriga, on, entre altres coses, li demana que tingui confiança, que quan arribi l’aval li enviarà tot seguit. (Col·lecció familiar
 
14-8-39: Carta d’Alfons Garriga  a la seva esposa des la presó estant, en què expressa la seva innocència davant les acusacions rebudes. La carta conclou així: “Espero pues querida Pepita que sabrás sobrellevar esta pena, para que cuando yo esté libre, poder vivir de la misma manera que lo hicimos durante más de la mitad de nuestra existencia, teniendo la seguridad que a pesar de todo ello, no nos veremos jamás en un trance de esta naturaleza, porque a pesar de todo, sabré perdonar a los que nos han puesto en este trance tan doloroso”. (Col·lecció fami
  17-8-1939: Carta que Alfons Garriga Boneri adreça a les seves filles, Angelina, Maria i Montserrat, des de la presó de Manresa i on fa palesa la preocupació per deixar clara la seva innocència: “Pensad en una cosa muy cierta. Vuestro padre està en la cárcel; pero vuestro padre no ha hecho absolutamente nada para estar en ella. No es que lo diga porqué sí; lo digo porque ni ante Dios, ni ante los hombres nadie puede echarme en cara ningún mal. Si hablan de delito, no es tal; porque la justicia de los hombres debe castigar a los mismos cuando hay materia suficiente para ello. Y no pueden  hablar de otra cosa, porque al hacerlo se cometería una injustícia igual o mayor que el haberme encerrado”. Prèviament Garriga havia demanat a les seves filles “que de hoy en adelante sirva de ejemplo el comportamiento de vuestros padres, que jamás guardaron odio ni rencor para nadie, pasara lo que pasara, procurando siempre no faltar el respeto a las persones que os rodean ni a los demás”. (Col·lecció familiar).
 
  17-10-1939: Carta de la presó de Manresa a la presó Model de Barcelona en què es demana que Pepita Manubens es pugui entrevistar amb el seu espòs, Alfons Garriga, ja que “este muchacho es buena persona cuya conducta excelente ha demostrado en esta Prisión”. Alfons Garriga aleshores estava empresonat al Palau de les Missions. (Col·lecció familiar).
Fulls d’un quadern on Alfons Garriga, des de la presó estant, anotava la lletra de diferents himnes i cançons, que després interpretaven en un petit cor que van formar a la presó. (Col·lecció familiar).
   
  Portada i alguns documents del sumari judicial contra Alfons Garriga Boneri, que fou condemnat inicialment a 20 anys de presó i se li va commutar per la de 6 anys. S’hi pot llegir l’interrogatori, les denúncies, el judici i la condemna. (Tribunal Militar Territorial Tercer).
 
   
 
   
   
  27-3-1946: Certificat de Llibertat Definitiva. (Col·lecció familiar)