La repressió franquista a Manresa
en la veu de les víctimes

Homs Montserrat, Marià

Maria-homs-1 17-5-1971.  Foto de Marià Homs Montserrat, amb una representació de tres de les coses que més l’apassionaven: Catalunya, la música i el futbol. La foto es va fer amb motiu del seu setantè aniversari i, com es pot llegir a l’anvers, està dedicada als seus fills. (Col·lecció familiar).
 
Maria-homs-3 Marià Homs (segon per l’esquerra) amb alguns dels músics amb qui acostumava a tocar. (Col·lecció familiar).
Dues fotografies del casament de Marià Homs i Montserrat amb Concepció Oms i Buitrago, al santuari de la Mare de Déu de Joncadella (Manresa). (Col·lecció familiar).
 
20-3-1934. Notícia de l’atemptat sofert per Marià Homs, publicada al diari “El Dia”. (Arxiu Comarcal del Bages).
Maria-homs-7 21-6-1934. Acord de la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Manresa per la qual Marià Homs Montserrat entra a formar part de la plantilla municipal com a escrivent. (Arxiu Municipal de Manresa).
Maria-homs-8 13-10-1934. Decret d’Alcaldia pel qual se suspèn de sou i ocupació a Marià Homs, per la seva participació als Fets del Sis d’Octubre. (Arxiu Municipal de Manresa).
Portada i alguns documents del sumari judicial contra Marià Homs, en què fou condemnat inicialment a 9 anys de presó i després se li va commutar per la de 6 anys. Cal destacar l'extensa "nota informativa" sobre l'activitat política de Marià Homs, la declaració del processat, la declaració a favor seu de la vídua del Mestre Blanch (assassinat durant la Guerra Civil) i la condemna i la proposta de commutació de la pena. (Tribunal Militar Territorial Tercer). 
 
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
Portada i alguns documents de l’expedient de presó de Marià Homs. S’hi pot veure el certificat de llibertat condicional, datat el maig de 1941, i el document de liquidació de la condemna. (Arxiu Nacional de Catalunya).

 
 
 
 
Fitxa de la Junta Local de Llibertat Vigilada de Manresa de Marià Homs. (Arxiu Comarcal del Bages).
11-5-1950. Instància de Marià Homs en què demana la seva reposició en el lloc d’escrivent de la plantilla de l’Ajuntament. (Arxiu Municipal de Manresa).
9-3-1970. Instància de Marià Homs a l’alcalde de Manresa en què demana que se li reconeguin a efectes de jubilació els drets prestats durant el temps que va treballar a l’Ajuntament en el període republicà. (Arxiu Municipal de Manresa)